blev debattfråga i stadsfullmäktige.
Då stadsfullmäktige i Visby i går kväll behandlade statförslaget för nästa år blev det debatt om bostadssubventioner till stadens fastigheter på Norrområdet. Både drätselkammarens och beredningsutskottets majoritet hade föreslagit att beloppet skulle tas av fondmedel, medan minoriteten ansåg att medlen borde uttaxeras. Vid votering segrade majoritetens förslag med 21 röster mot 11. Utdebiteringen blir oförändrad, d. v. s. 10: 50 pr skattekrona, varav 85 öre kommer på den kyrkliga kommunen.
De aktuella bostadssubventionerna uppgick till 21.188 kr för kv. Delfinen och till 47.069 för kv. Draken. I båda fallen föreslog borgerliga reservationer beträffande finansieringen.
Debatten inleddes av hr Bengtson, som ansåg att pengarna ur markförsäljningsfonden skall användas till iordningsställande av gator och avlopp. Erforderliga belopp för subventioner bör därför i likhet med tidigare tas av överskottsmedel. Tal. ifrågasatte f. ö. om man har laglig rätt att använda fondmedel till subventioner som måste avskrivas omedelbart. Bifall till reservation.
Hr K. G. Nilsson kunde inte finna något olämpligt i att följa majoritetens förslag. I fjol togs 25.000 kr av fondmedel till kv. Delfinen utan att någon opponerade sig. Med tidigare erfarenheter för ögonen är det inte så säkert att anslaget till oförutsedda utgifter kommer att räcka. Ett förslag till pensionering av stadens anställda kommer nämligen att kosta oerhört mycket. Bifall till majoritetens förslag.
Hr Bengtson framhöll att han protesterat i fjol när subventionerna varit uppe. Fonden bör vara ograverad, den är bra att ha att ta till för utgifter för gator och vägar.
Hr Gust. J. G. Pettersson: En skattehöjning tycks leka högern och folkpartiet i hågen, då man anser att de cirka 70.000 kr det är fråga om skall bestridas av medel från skattestaten. Det vore trevligare att kunna erbjuda skattesänkningar.
Hr Arthur Nilsson: När hr Pettersson talar om skattehöjning fabulerar han i politiskt-demagogiskt syfte. Vi vill inte vara med om någon höjning av skatten. Att tillgripa fondmedel för subventionering av produktionskostnader som ligger över skorstenarna strider mot bestämmelserna i kommunallagen.
Hr Ivar Johansson var förvånad över att man tog så allvarligt på frågan. Det gäller ju bara en avvägning. Drätselkammaren har inte kunnat finna någon annan väg såvida man inte är villig att ta subventionerna av uttaxerade medel.
Hrr Tingström och Östman ansåg att rent bokföringsmässiga skäl talade för att man inte skulle ta det erforderliga beloppet ur fonden.
Vid den följande voteringen segrade som nämnts majoritetens förslag med 21 röster mot 11. För majoritetens förslag röstade samtliga 19 socialdemokrater samt hr Kolmodin och Henningson.
Förstärkning av elnätet.
Under behandlingen av elverkets stat blev det även en stunds diskussion. I anslag till nyanläggningar av ledningsnät och transformator hade upptagits 480.000, kr varav 350.000 kr skulle tas ur elverkets förnyelsefond och 130.000 lånas på tio.
Hr Arthur Nilsson pekade på statens expandering. Omslutningen har ökat från 13 till 18 milj., och det uttaxerade\’ beloppet överskrider nu för första gången 4 milj. kr. Lånestaten har ökat från 1,9 till 5,6 milj. kr. Från elverket har 130.000 erhållits för att läggas i skattestaten, men dessa medel har anskaffats på så satt att elverket sarrutidigt lånat upp dem. Det hör onekligen till de mera ovanliga försöken att få det hela att gå ihop. Att staden befinner sig i ett ganska utsatt ekonomiskt läge är inte för mycket sagt.
Hr K. G. Nilsson: Det är riktigt att det finansiella läget är besvärligare än någonsin tidigare. Trots att skatteunderlaget ökat med 21 proc. kan vi inte sätta av ett enda öre till skatteregleringsfond. Det är , klart att om vi haft ett bättre utgångsläge skulle vi inte ha föreslagit en upplåning. Om t. ex. ett bolag lånar pengar för sina kapitalutgifter, så föreställer jag mig att delägarna i alla fall får sin beskärda del av affärsvinsten.
Därmed var diskussionen slut och fullmäktige beslöt i enlighet med DK:s förslag.
Stort underskott på tvättinrättningen.
I Vid behandlingen av skatten för tvättinsättningen i varmbadhuset, för vilken krävdes en nettoutgift på skattestaten med 18.150 kr, framhöll hr Tingström att det inte kan anses vara rätt att de skattebetalare som inte anlitar tvättinrättningen skall vara med och betala subventioner till den. Borde inte drätselkammaren kunna hyra ut tvättinrättningen igen till någon privat?
Hr K. G. Nilsson meddelade att underskottet beror på att lönekontot ökat kraftigt utan att dock tvättpriserna kunnat höjas i motsvarande grad. Nu har man emellertid hos PKN anhållit cm att få höja priserna med 20 prcc. Det är givet att utgifterna inte bör belasta skattebudgeten, och drätselkammaren kommer att ta under omprövning huru vida det är möjligt för staden att kunna driva tvättinrättningen i fortsättningen.
Vid sammanträdet beviljades sedvanliga anslag till föreningar och institutioner och vidare behandlades ett förslag om förhöjt arvode åt ordf. i hyresnämnden. Det beslöts att arvodet från den 1 juli i år skall utgå med 25 kr pr sammanträde.
Frånvarande med godkänt förfall var fru Runa Pettersson samt hrr Åke Palmgren och Torsten Molin.
Gotlänningen
Lördagen 1 november 1952
Nr 254