— Vi är många som har fått strandrätt nu, säger många av de lantbrukare som har stora delar av sina åkrar i myrarna under halvmeterdjupt vatten. Så galghumoristisk är man och vad skall man vara, då det nu får anses helt omöjligt att bärga grödorna på myrjordarna. Vi har pratat med en del lantbrukare som har, hade kanske man skall säga, mycket att skörda och överallt möter man uttrycket — katastrof. Det är inte för mycket sagt.
— Det är hemskiftet här som ligger helt under vatten, berättar lantbr. Martin Gardelius, St. Hästnäs. Det är 15 av mina sammanlagt 45 tunnland som står under vatten. En veritabel insjö? Jovisst men som tur var hann jag få upp den mesta potatisen innan allt vattnet kom. Sen finns där 2 tunnland betor. Faktiskt går jag ännu och tror att de skall gå att få upp. Makalöst regnande.
…. Katastrof, ja, det är ett lindrigt ord, säger Karl-Gunnar Jakobsson, Norrbys i Hörsne. Jag räknar kallt med en förlust på 40.000 kr och det är ju inga småsummor. I Lina myr har vi 47 tunnland vårvete, 20 tunnland av vårraps och senap, 11 tunnland lin och 8 tunnland korn allt under vatten eller så beläget att det inte kan bärgas. Allt är redan fördärvat även om vattnet kulle sjunka undan. Jordbrukarna här har säd därute faktiskt lite var, berättar hr Jakobsson. Givetvis är det inte fråga om så stora arealer, men alla betydande nog för att det skall kännas ekonomiskt. Svartrost i fjol översvämningar i år det börjar bli lite för mycket. Förresten vad tog svartrostbidraget vägen? Andra har fått men vi har ännu att fordra sådant på 90 tunnland i fjol.
— Vi är mycket beroende av myren (Mästermyr) säger lantbr. Karl-Johan Havdell, Havor i Hablingbo. Blankt är det överallt förstås och jag har tre tld hampa, 1,5 tld foderbetor och 1,5 tid korn kvar och ut på åkrarna går det inte att komma. I mina myrmarker är kanalerna rätt så bra, de grävdes för tre år sedan, medan vattnet inte hinner före ute i huvudavloppet som skulle ha rensats upp, men det har inte gått, då det regnat hela sommaren. Betupptagningen från båt har man härute och det måtte inte gå så dåligt, då de får upp ptt lass till middagen och ett till kvällen, men arbetssamt är det förstås …
— För oss på Lau gård blir det så gott som totalkatastrof säger lantbr. Sigvard Larsson, Mattsarve i Lau. Gården omfattar ett par hundra tunnland och av skörden har vi bara fått bärga lite hö. Just nu står 36 tid korn, 20 tld vårsenap, 4 tld betor (två tid har vi fått upp) under vatten och på 4 tld hampa står vattnet upp på halva stackarna. Betorna hade vi gott hopp om att få upp, men nu regnar det igen, så att de får väl stå där. Avloppet i myren är lite otillfredsställande, då vi inte kunde rensa kanalerna i somras. Vår förlust kommer att röra sig omkring 25.000 kr, slutar herr Larsson.
Lantbr. Olof Hederstedt, Mannegårda i Lye, har 18 tunnland korn under vatten, trots att hans marker ligger i kanten av myren. Någon möjlighet att bärga det trodde hr Hederstedt det inte var.
— Ett tld rödbetor cch 3 tld vårvete har jag under vatten ute i Laus myr, berättar lantbr. K. G. Larsson, Tälleby i Garda, ech något som helst hopp att bärga det har jag inte. Rödbetorna syns inte alls, medan det på vårvetestycket »bara» är ett par decimeter vatten. Blir det kallare kanske det finns möjlighet att komma ut och skära veten, men då måste vattnet ha runnit bort så mycket att det inte är is förstås, då går det inte.
— Bara inte vallarna i myren blir förstörda av det här, säger lantbr. Karl-Anton Larsson, Bjärges i Lye. I Lye myr har jag 4 tld korn och 2 tld rotfrukter under vattnet och det finns ingen utsikt alls ah komma ut på åkrarna. På rotfruktsstycket är det mer än halymeterdjupt. Vattnet hade annars börjat sjunka lite nu, men i går fick vi 9,5 mm regn och då steg vattnet med detsamma igen. Myrskörden är, scom sagt, inga stora utsikter att bärga o. på hemmamarkerna har jag också en hel del ute då det ju aldrig torkat genom det ideliga regnandet. Bl. a. har 5 tld ärter blivit alldeles förstörda.
Gotlänningen
Torsdagen den 6 November 1952
Nr 258