Byggnationen på Gotland just nu är mycket omfattande och både i Visby och på landsbygden pågår flera storbyggen. I Visby dominerar bostadsbyggandet, vilket man får se som mycket tillfredsställande i dessa bostadsbristens dagar. På landsbygden, enkannerligen då i de större samhällena och Slite köping är det också fart på såväl bostads- som annat byggande.
De olika byggnadskvoterna som för år 1952 tilldelades Gotlands län har redan eller kommer innan årets slut att utnyttjas.
LÄGENHETSKVOTEN var 276 lägenheter i år. Den kvoten är utnyttjad nu med undantag av 9 lägenheter. Den siffran har uppkommit genom att återbud lämnats på en del planerade byggen, och den står nu som en »reserv» som kommer länet till godo utöver den lägenhetskvot som lämnas för 1953.
DIVERSEKVOTEN som avser om- till- och reparationsbyggen är en kostnadskvot och den gäller för byggen på upp till 30.000 kr i varje särskilt fall. Hela kvoten som uppgick till 2.300.000 kr hår till största delen redan utnyttjats och det som finns kvar kommer att utnyttjas innan året är slut.
AV KVADRATMETERKVOTEN som avser diverse byggen med lagerutrymmen etc. återstår nu endast en obetydlighet.
LANTBRUKSKVOTEN (kost nadskvot) uppgick till 75.000 kr. Planer finns för att den helt skall utnyttjas. När det gäller om- och tillbyggnader inom lantbruket har man också möjlighet att kombinera lantbrukskvoten med diversekvoten.
SOMMARSTUGEKVOTEN är helt utnyttjad. 45.000 kr fanns tilldelade i denna kostnadskvot. Nya bestämmelser har kommit till för sommarstugsbyggandet så att byggen som inte överstiger 30 kvadrat- meter inte belastar kvoten. Dessa nya bestämmelser hälsades med tillfredsställelse av alla sommarstugsbyggare. De som nu vill bygga om eller bygga nytt och därvid inte behöver mer en 30 kvadratmeter eller därunder får numera mycket lättare tillstånd, de har i regel bara att anmäla till länsarbetsnämnden att de vill bygga. Många anmälningar kom också in så snart de nya bestämmelserna trätt i kraft.
LÄNSKVOTEN FÖR VATTEN OCH AVLOPP samt gator och vägar (enskilda) uppgick för den förstnämnda kategorien till 700.000 kr och för den senare till 300.000 kr. Denna kvot är inte fult utnyttjad men medlen reserveras då och går så småningom åt. För vatten och avlopp medgavs extra tilldelning i somras.
Inför 1953 har nämnden nu fått lämna uppgifter som läggs till grund för kvoterna 1953. Vad tillståndsgiv- ringen för byggen beträffar så har den decentraliserats till länsarbetsnämnderna som ju också bättre känner till förhållandena på orten i fråga. Tidigare var det så att det kostade en hel del uppvaktningar inför styrelsepampar etc. i Stockholm innan det blev något tillstånd. Om det nu hjälpte…
Gotlänningen
Tisdagen den 18 November 1952
Nr 268